Miele opzegging

01-06-2021

Enkele weken geleden zijn wij bij Beekman B.V. geconfronteerd met een eenzijdige opzegging van Miele om zaken te doen met Beekman B.V.

Beekman B.V. heeft ruim 40 jaar originele onderdelen en accessoires in de markt gezet, en heeft zich ingespannen om het merk en bedrijf Miele in Nederland zo goed mogelijk te ondersteunen.

Op geen enkel moment hebben wij van Miele signalen ontvangen dat ze ontevreden waren over onze samenwerking. Integendeel, bij elk gesprek was Miele vol lof over het partnership met Beekman B.V. Deze woorden blijken echter niets waard.

Het besluit van Miele om in nagenoeg geheel Europa te stoppen met het verkopen via groothandels, waaronder Beekman B.V., is bij ons als een bom ingeslagen. Tot overmaat van ramp heeft Miele twee weken na opzegging eenzijdig besloten per direct te stoppen met leveren. Dit is gebeurd ondanks toezegging vanuit Miele om samen te kijken naar een soepele overgang. Een soepele overgang die niet alleen voor Beekman B.V. noodzakelijk is, maar vooral ook voor u als afnemer van Miele producten bij Beekman B.V. 

Tot onze spijt heeft Miele vrijdagmiddag via haar advocaat laten weten niets voor Beekman B.V. en haar klanten te willen doen. Door de plotselinge opzegging, na 40 jaar inspanning, heeft Beekman B.V. nagenoeg geen voorraden meer. Een deel van ons klantenbestand heeft zelf een contract met Miele en kan daar rechtstreeks kopen. Voor velen van u wordt het onmogelijk om Miele producten elders te kopen en te verkopen. Dealers met een contract van Miele mogen namelijk alleen verkopen aan andere dealers. Op het niet nakomen van deze voorwaarde staat een boete van € 500,- per product. Wees dus gewaarschuwd.

Omdat voorraden zeer beperkt zijn, hebben we besloten om voorrang te geven aan onze winkelformule consumentenwebsites. De winkels die aan de verkoop van deze sites gekoppeld zijn, zijn namelijk onderdelenwinkels die geen contract hebben met Miele. Veel winkels voor apparatuur en enkele monteurs hebben dat naar alle waarschijnlijkheid wel. Deze oplossing verdient geen schoonheidsprijs, maar Miele laat ons geen andere keus. Een soepele overgang is ons onmogelijk gemaakt.

Indien u winkelstellingmateriaal in bruikleen van Beekman heeft staan, bent u volgens onze onderlinge overeenkomst verplicht om daar producten op te hangen die gekocht zijn bij Beekman B.V. Indien er op deze stellingen Miele producten hangen die niet meer via Beekman B.V. gekocht worden, zult u deze Miele producten elders in uw winkel moeten ophangen. Beekman B.V. heeft namelijk geïnvesteerd in o.a. deze stellingen en deze kosten worden normaliter terugverdiend via de verkoop van producten. Juist om dit in goede banen te leiden was meer tijd nodig.

Tot slot willen wij u waarschuwen. Miele heeft blijkbaar geen enkel respect voor haar zakelijke partners en wuift 40 jaar zakendoen moeiteloos weg. Zonder blikken of blozen word je zonder opgave van reden aan de kant gezet, indien ze daar zelf reden toe zien. Ons advies is dan ook geen investeringen te doen in het merk Miele. Er is maar één partij die daar voordeel uit trekt en dat is Miele zelf. Na opzegging van het contract staat u namelijk met lege handen.

Beekman B.V. blijft zich uiteraard inspannen om onderdelen en accessoires te leveren die wel verkocht kunnen en mogen worden.

 

Terug