Google, Amazon en Apple komen met nieuwe smart home standaard

29-01-2020

Amazon, Apple, Google en de Zigbee Alliance kondigden onlangs een nieuwe werkgroep aan die van plan is een nieuwe (royaltyvrije) connectiviteitsstandaard te ontwikkelen. Het doel van dit Connected Home over IP-project is om de compatibiliteit tussen de verschillende smart home producten (en productlijnen) te vergroten, met optimale beveiliging als uitgangspunt. Smart home apparaten en verbindingen moeten veilig en betrouwbaar zijn, bovendien moet de eindgebruiker de smart home producten naadloos kunnen toepassen. Er is hierbij gekozen voor Zigbee, vanwege de universele 2.4Ghz frequentie.

Ook andere Zigbee Alliance bestuurslidbedrijven, zoals IKEA, Somfy, Samsung SmartThings en Signify (voorheen Philips Lighting), gaan onderdeel uitmaken van de werkgroep. Alle fabrikanten van apparaten worden uitgenodigd deel te nemen aan deze samenwerking.

Reden voor het ontstaan van het Connected Home over IP-project is de aanzienlijke toename van Chinese invloed op de smart home markt. Zowel smart home apparaten als huishoudelijke apparaten van een groeiende hoeveelheid fabrikanten worden door het Chinese Tuya ‘smart’ gemaakt via wifi. Normaal gesproken duurt het jaren om een nieuwe connectiviteitsstandaard te ontwikkelen. De nieuwe standaard is echter gebaseerd op een bestaand protocol en de reeds aanwezige kennis bij de grote Amerikaanse partijen. Dit houdt in dat fabrikanten en consumenten sneller profiteren van deze ontwikkeling.

Via onze franchiseformules PartsNL, Europart en Easyfiks (Smart Home) zijn o.a. de Calex lampen verkrijgbaar, die werken op basis van Tuya. Overigens heeft ook KlikAanKlikUit aangekondigd met Tuya te gaan werken. Daarnaast zijn er diverse Zigbee producten opgenomen in ons assortiment, waaronder Zigbee lampen en Zigbee ledstrips.

Terug